• 05359637081
  • hcmmuzikmerkezi@gmail.com
  • Açılış: 09:00s - 21:00a

Telefon(0312) 436 37 38

E-mailhcmmuzikmerkezi@gmail.com

AdresÇetin Emeç Blv, Harbiye Mah, Dikmen Cad, No : 122

Saksafon

SAKSOFON (SAKSAFON) DERS PROGRAMLARIMIZ

Saksafon derslerimiz, klavye, dudak ve bek’e hakimiyet kazanma çalışmalarıyla başlar. Doğru ses ve üfleme tekniklerinin oturtulmasının ardından, gamlar öğretilmekte ve doğaçlamanın esaslarını belirleyen armoni kuralları çalışılmaktadır. Önemli caz albümlerinin ve solo transkriptlerin çalışıldığı diğer bir dönemde Charlie Parker, Coltrane gibi caz virtüözlerinin çalışmaları incelenmektedir. 1910’lardan gelen New Orleans geleneği, klasik dönem caz-blues ruhu ve dönem içerisinde oluşmuş akımlar, sırası ile örneklediğimiz standartlarla enstrumanda çaldırılmaktadır. Seçtiğimiz parçalar oluşturduğumuz combolarda icra edilmekte, bu derslerde önemli caz standartlarından örneklendirmeler yapılmaktadır.

Çalmak istediğiniz tarza yönelik değişkenlik gösterebilen türler (pop, caz, latin vb.) ve çalmak istediğiniz enstrümana (sopranino-soprano-alto-tenor-bariton-bas) yönelik her türlü soru ve görüşleriniz için bize ulaşabilirsiniz.

SAKSAFON

Saksafon çoğunlukla pirinç yapılan koni ve “S” biçiminde olan, ağızındaki kamışla ses çıkartılan bir çalgıdır. 1840’lı yıllarda, Adolphe Sax’ca bulunmuştur. Saksofon genellikle pop ve caz müziği ile ilişkilendirilse de, önceleri klasik batı müziği ve ordu müziği çalgısı olarak tasarlanmıştı.

Geçmişi

Saksafon, 1840’ların başında Paris’de yaşayan Belçika’lı müzik aygıtları yapımcısı ve klarnetçi Antoine-Joseph ‘Adolphe’ Sax tarafından tasarlandı. ’’Saksafon’’ adı da “sax’ın sesi” anlamını taşır. Sax’ın 1846’da patentini alıdığı konusunda değişik görüşler öne sürülse de, en olası olanı, Ophiclei’de çalgısına klarnet ağızlığı eklenmesiyle ortaya çıktığıdır. Gerçekten de Sax, babasının klarnet ve Ophiclei’de üretilen fabrikasında yıllarca çalışmıştır.

Sax’ın 1846’da aldığı patentten sonraki yirmi yıl boyunca, saksafon yalnızca Sax’ın fabrikasınca üretildi. 1966’da, patent süresinin bitiminden sonra saksafonda öteki üreticilerce bir çok değişiklik yapıldı.

Yapısı

Saksafon klarnetin yapısına benzer bir yapıdadır. Klarnetteki gibi içi yuvarlak ya da dört köşe oyulmuş, tek kamışlı ağızlık kullanılır. Tuş sistemi ise aynı olmasa da flütle benzerlik gösterir. Saksafon, metalden yapılan bir enstruman olmasına rağmen, yapısı ve kökeni gereği, bakır üflemeli değil, tahta üflemeli çalgılar arasında sayılır.

Saksafonlar çoğunlukla pirinçten yapılıp, üzerlerine saydam vernik, altın ya da gümüş ile kaplama yapılır. Vernik ya da öteki kaplamalar pirincin paslanmasını önlediği gibi, ses niteliğinin artmasını ve çalgının görüntüsünün ilgi çekici olmasını sağlarlar.

Değişik dönemlerde, saksofon yapımında plastik ve tahta gibi değişik gereçler de denenmiştir. 1930 öncesinde saksafonların verniklenmeden ya da kaplama yapılmadan satışa sunulmaları yaygındı. 1960’lara dek ise, bazı saksafonlar ucuz olmaları bakımından gümüşle değil, nikelle kaplanırdı.

Saksafon Çeşitleri

Saksafon topluluğunun, en büyüğünden en küçüğüne on üyesi; kontrabas, bas, bariton, tenor, C-ezgi, alto, F mezzo-soprano, soprano, C soprano, sopranino saksafon olarak sayılabilir.

Soprano, Alto, Tenor ile Bariton saksafonlar en çok kullanılan saksafonlardır. Bazı orkestralarda arada sırada Bas saksafonun da kullanıldığı olur.

saksafon çalmaya yeni başlayanlar genellikle alto saksafondan baslayıp, deneyim kazandıktan sonra tenor ya da bariton ile çalmayı sürdürürler. Alto saksafon özellikle klasik batı müziği alanında tutulur. Çalması daha zor olan soprano ise 1960’lardan sonra caz müziğinde belli ölçüde yaygınlaşmıştır. Bas, sopranino ya da kontrabas saksafonlar günümüzde üretilse de, büyük saksafon orkestraları dışında ender olarak kullanılırlar ve daha çok özel ilgi duyanlara seslenirler.

Ağızlık

Ağızlıklar; kauçuk, plastik ya da metal gibi değişik gereçlerden yapılır. Ender olarak tahta ve cam olanları da bulunur. Bazı müzisyenler, metal ağızlıkların yaygın olan plastik ağızlıklara göre daha canlı ses çıkardığı, diğerleri ise ses tonundaki değişikliklerin ağızlıkta kullanılan gereçten değil, biçiminden geldiği kanısındadırlar. İçleri içbükey olarak oyulmuş ağızlıklar Adolphe Sax’ın özgün tasarımına daha yakın olup, daha yumuşak tonlarda ses çıkardıkları için klasik batı müziği saksafoncularınca yeğlenirler.

Kamışlar

Klarnet gibi saksafonda ses çıkarmak için tek kamış kullanılır. Saksafon kamışları klarnettekilere oranla daha geniştir. Değişik saksafon çeşitlerinde (alto, tenor, vb) değişik boyutlarda kamışlar kullanılır. Her çalgıcı kendi biçemine uygun kamışı birçok üreticinin ürünleri arasından seçebilir. Kamışların ses gücü, 1 ile 6 arasindaki sayılarca ölçülendirilmiştir. Farklı üreticilerin aynı ölçülendirmeyi kullandıklarını söylemek de güçtür. Örneğin Rico’nun 3 sayili kamışı Vandoren’in 3 sayılı kamışına oranla çok daha yumuşaktır.

Tüm enstrümanlarda olduğu gibi işçilik ve kullanılan malzeme çalgının kalitesini belirlemektedir. Belli bir bilgi birikimine sahip kişilerle enstrüman teminini tavsiye etmekteyiz. Bu süreçte eğitmenlerimizin bilgi ve deneyimleriyle sizlere yardımcı olmaktayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir