• 05359637081
  • hcmmuzikmerkezi@gmail.com
  • Açılış: 09:00s - 21:00a

Telefon(0312) 436 37 38

E-mailhcmmuzikmerkezi@gmail.com

AdresÇetin Emeç Blv, Harbiye Mah, Dikmen Cad, No : 122

Piyano

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA YÖNELİK ÖZEL PİYANO DERSLERİ

Çocukların beyin gücünü ve gelişimini destekleyen eğitimlerden biri de kuşkusuz müzik ve piyano eğitimidir. Bu müzik eğitimiyle çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimindeki olumlu etkiler gözlenebilir. Ayrıca, küçük yaştan itibaren herhangi bir müzik aleti çalan çocukların sonraki yaşlarda birçok bireye göre daha başarılı olduğu da kanıtlanmıştır.

Çocuklara yönelik piyano derslerimiz 4-5 yaşından itibaren başlamaktadır. Bu konuda gerekli formasyona sahip eğitmenlerimizle, öğrencilerimizi sıkmadan, eğlenirken öğrenecekleri bir eğitim programı uygulamaktayız.

YETİŞKİNLERE YÖNELİK ÖZEL PİYANO DERSLERİ

Birçok müziksever ‘bu yaştan sonra öğrenebilir miyim?’ gibi sorular ve geçmiş yaş düşüncesiyle kendilerini bir enstrüman çalmaktan alıkoymaktadır. Enstrüman çalabilmek için bir yaş sınırı olmadığına ve kulağın eğitilerek gelişebileceğine inanan eğitim felsefemizle her yaştan müzik severe eğitim vermekteyiz.

Klasik piyano eğitimimiz ile ilgili eğitim programımıza internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

PİYANO YAPISI – TARİHÇE

Kuyruklu (Salon) Piyano

Piyanonun çekiç mekanizması: 1) tuş, 2) tuş ayarı, 3) şövale, 4) eşapman ayarı, 5) eşapman kolu, 6) çekiç kenar vidası, 7) tekrarlama vidası, 8) çekiç sapı, 9) tekrarlama kolu, 10) çekiç başı, 11) çekiç yakalayıcı, 12) susturucu kiriş çatalı, 13) susturucu kirişi, 14) susturucu kaşığı, 15) susturucu, 16) tel, 17) madenî plaka, 18) zımba, 19) akort çivisi, 20) çivi yatağı.

Piyano, tuşlu bir çalgıdır. Tuşlarına basıldığında, sahip olduğu karmaşık çekiçli mekanizma sayesinde tellere vurarak ses veren klavyeli bir çalgıdır.

Yapım biçimi ile duvar (konsol) ve kuyruklu (salon / konser / grand) adı verilen çeşitleri vardır. Piyano kelimesi İtalyanca “Güçlü ve Hafif sesli klavsen (harpsikord) – gravicembalo col piano e forte” den gelir. Pianoforte olarak adlandırılması da bundandır. Atası, klavsenden en önemli farkı, tuşa basarken uygulanan kuvvete göre çıkan sesin şiddetinin de aynı doğrultuda değişkenlik göstermesidir. Piyano çalan kişiye piyanist veya piyano sanatçısı denir. İlk tuşu La-0, son tuşu Do-8 olmak üzere toplam 88 tuştan oluşur.

Tarihçe

İlk Piyano 1700’lü yıllarda İtalya Floransa’da Bartolommeo Cristofori tarafından yapıldı. Cristofori’nin en büyük başarısı, piyanonun temel mekanik sorunu olan, çekicin tellere vurması anında sesin çekicin etkisi ile sönümlenmemesi ve çekicin çok çabuk bir şekilde tellerden ayrılarak notanın yeniden çalınabilmesi sorununa bir çözüm üretmesidir. Öldüğü 1732 yılına kadar 20 civarında piyano üretmiştir.

Fransız Marius’un bu çalgıya katkısı, tokmaklı klavseni bulmak olmuştur. Saksonyalı Silbermann ise, Schröter’ in çekiç sistemini geliştirmiş ve Bach’ın da değerli öğütlerinden yararlanarak, klavyenin tüm ses genişliğinde eşit bir ötüm elde etmeyi başarmıştır. Augsburg da org yapımcısı Johann Anderas Stein (1728-1792) Alman veya Viyanausülü denen mekanizmalı piyanolar meydana getirmiştir. 1789’da Stein, ayrıntıları belirtmek için kullanılmakta olan dizliklerin yerine pedal koymuştur. Andreas ve torunu Johann Baptist Streicher (1796-1871), piyanonun yapısını (Beethoven’in arzusu üzerine) daha sağlamlaştırmış ve ikinci bir ötüm kapağı ekleyerek daha dolgun bir ses sağlamıştır. Piyano sanayinin gerçek kurucusu Alman Zumpe’ dir. “Kılavuzlu” denen mekanik piyanoyu gerçekleştirmiştir. İlk düz piyanoyu, 1789′ da İrlandalı William Southwell yapmıştır. Sebastian Erard 1822’de piyano yapım tekniğini geniş ölçüde etkileyen bir yenilik getirmiştir (ikili itme dilleri). Henri Pape, çapraz tel ve keçeli çekici bulmuştur. James Thom , ekleme demir çatıyı kurmuştur.

Piyano, büyük bestecilerin en yakını olmuştur, dolayısıyla bu çalgı için verilen bestelerin sayısı ciltler tutar. “Piyanistler, diğer çalgıları çalanlara göre, çıkaracakları sesleri piyano üzerinde hazır bulurlar” gerekçesiyle, küçük yaştan (6-10) başlayarak, öğrenebilecek çalgılardan birisidir. Hatta günümüzde çok daha küçük yaşlara yönelik piyano eğitimi de verilebilmektedir.

Ünlü Piyanist Sigismund Thalberg: “Çalarken, sesleri uzatmayı, iyi bir ses çıkarmayı ve ses çıkarırken gerekli olan değişiklikleri yapabilmek için, zorunlu olan ilk şartlardan biri her türlü sertlikten uzak bulunmaktır. Kolda, elde ve parmaklarda yetenekli bir şarkıcının sesinde sahip olduğu incelik ve bükülmeler bulunmalıdır” diyor ve şöyle devam ediyor: “İhmal edemeyeceğimiz bir konu varsa, o da , çalarken vücudun hareketlerinde büyük bir ölçü olmasının; kolları, elleri büyük bir sükunetle yönetmenin, piyanoya çok yüksekten vurmamanın, kendi kendini dinleyebilmenin ve hüküm verebilmenin gerekliliğidir. Genellikle, parmaklarla fazla çalışılmakta, fakat kafa ile yeterli derecede çalışılmamaktadır.” Piyano pedallarının kullanılması hakkında, Antoine Marmontel da şöyle diyor : “Pedalları kullanmasına izin verilen öğrencilerin büyük bir kısmı, onları usülleri saymak için kullanırlar veya ayaklarını pedalın üzerine koyarlar ve bir daha çekmezler. Şüphesiz ki, her ikisi de kusur sayılan bu alışkanlıklara sahip olmamak gerekir. Lavignac ise: “Pedal sanatı ayağın nasıl konulacağını değil, nasıl çekileceğini bilmektir” diyerek, gerekli öğüdü vermiştir.

Alman Piyanoları: STEINWAY & SONS, C.BECHSTEİN, GROTRIAN STEINWEG, BLÜTHNER, CARLIBAH, ZIMMERMAN, KRAUS, SCHIMMEL/ Avusturya Piyanoları: BÖSENDORFER – WİEN, HOFFMANN CZERNY/ İngiliz Piyanosu: CHALLEN/ Japon Piyanoları: YAMAHA, KAWAI/ Amerikan Piyanoları: BALDWIN, CARL FISNER, WURLITZER; ACROSONIC/ Rus Piyanoları: DITRICH FRERES, BELARUS, CAYKA, LİRİKA/ Fransız Piyanoları: ERHARD, PLEYEL, GAVEAU/Romen Piyanosu: DOINA/ Çekoslavak Piyanosu: PETROF/ Polonya Piyanoları: CALICIA, LETNICIA

Tüm enstrümanlarda olduğu gibi işçilik ve kullanılan malzeme çalgının kalitesini belirlemektedir. Enstrüman teminini belli bir bilgi birikimine sahip kişilerle tavsiye etmekteyiz. Bu süreçte stüyomuz olarak sizlere eğitmenlerimizin bilgi ve deneyimleriyle sizlere yardımcı olmaktayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir