• 05359637081
  • hcmmuzikmerkezi@gmail.com
  • Açılış: 09:00s - 21:00a

Telefon(0312) 436 37 38

E-mailhcmmuzikmerkezi@gmail.com

AdresÇetin Emeç Blv, Harbiye Mah, Dikmen Cad, No : 122

Mey

MEY DERSLERİ,BALABAN DERSLERİ – ANKARA

Mey ders programımız,ses üfleme çalışmaları ile başlar.Usta-çırak yöntemi ile birlikte ilerleyen Mey derslerimizde,önemli meyzenlerin eserlerine,çalış ve yorumlama tekniklerine bakılmaktadır.Tekniği geliştirici etütlerle desteklenen derslerimiz repartuar oluşturma çalışmalarıyla devam eder.Bu amaçla öğrencilerimize ezbere dayalı olmayan bir eğitim vermekteyiz.

ENSTRÜMAN HAKKINDA

Mey, kayısı, erik, dişbudak, abanoz gibi ağaçlardan yapılan, üflemek için sıkıştırılmış kamıştan ağızlık takılan nefesli bir sazdır. Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde sıklıkla kullanılır. Tarihi 3000 yıl öncesine kadar dayanan mey,Balkanlar’da, Rusya’da, Ermenistan, Azerbaycan ve İran’da da kullanılmaktadır. Derin ve etkileyici bir sese sahiptir. 1,5 oktav ses genişliğine sahiptir.

Mey’in üç çeşidi vardır : Cura Mey,Orta Mey,Ana Mey.

Cura ve Orta Mey : En sık kullanılan Mey çeşitleridir.Cura Mey,semahlarda ve türkülerde,Orta Mey,türkülerde,halaylarda ustalıkla icra edilebilir.

Ana Mey : En az kullanılan Mey çeşididir.Daha çok uzun havalarda ve halaylarda kullanılır.

Balaban, Orta Asya Türk ülkelerinin bir çoğunda kullanılan yöresel dilli, üflemeli çalgılar sınıfına giren nefesli bir çalgıdır. Bugün Balaban’a Azerbaycan ve Anadolu’nun birçok bölgesinde rastlamamız mümkündür. Batı Azerbaycan bölgesinde bazen de Balaman, Mey veya Düdük denilir. 9-10 adet ses perdeli olanları da Azerbaycan ve Türkistan’da kullanılmaktadır. Gürgen, ceviz, erik ve benzeri sert ağaçlardan yapılanları varsa da en makbulü kayısı ağacından yapılanıdır.

Bir gövde (govda) ve ağız tarafına takılan ses çıkarıcı yassı kamış ağızlıktan ibaret olan Balaban, 280-300 milimetre uzunluğunda ve 20-22 milimetre çapındadır. Sesi mat ve hafiftir, sesi zayıf olduğu için daha çok kapalı mekanlarda ve oda toplantılarında çalınmaktadır. Kamış üzerindeki kıskaç sayesinde ses inceltilip kalınlaştırılabilmektedir. Özel bir yöntemle yassılaştırılan kamış, kıskaç ve gövdeden meydana gelir. Kıskacın kamış üzerinde aşağı veya yukarı doğru itilmesiyle yaklaşık bir perdelik ses değişimi yapılabilmekte ve bu özelliği ile çalgı gruplarına hemen uyum sağlayabilmektedir.(wikipedia)

Tüm enstrümanlarda olduğu gibi işçilik ve kullanılan malzeme çalgının kalitesini belirlemektedir.Belli bir bilgiye sahip kişilerle enstrüman teminini tavsiye etmekteyiz.Bu süreçte eğitmenlerimizin bilgi ve deneyimleriyle yardımcı olmaktayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir