• 05359637081
  • hcmmuzikmerkezi@gmail.com
  • Açılış: 09:00s - 21:00a

Telefon(0312) 436 37 38

E-mailhcmmuzikmerkezi@gmail.com

AdresÇetin Emeç Blv, Harbiye Mah, Dikmen Cad, No : 122

Bağlama

BAĞLAMA – SAZ DERSLERİ

Bağlama ders programımız,seçimini yaptığınız enstrümana özgü yapıyı tanımakla başlar. Yapı olarak benzerlikler gösterse dahi, ilk derslerimizden itibaren çalmak istediğiniz türe ve enstrümana (Cura,Çöğür,Tanbura,Divan Sazı,Meydan Sazı) yönelik eğitim metotlarımız derslerimizde yerini almaktadır.

Temel el hareketleri ve pozisyonlarıyla başlayan derslerimiz, sol elde parmak açma çalışmaları ve klavye üzerinde doğru tutuş ve düzeltme egzersizleriyle devam eder.

Teorik bilgilerin öğretilmesiyle basit etütler çalışılmaktadır. Ritm bilgisi verilip solfej ve bona çalışmaları yapılmakta, enstrüman üzerinde teknik konular öğrenciye verilmektedir.

Usta-çırak yöntemi ile ilerleyen derslerimizde, önemli halk müziği sanatçılarımızın eserleri, yazım ve çalış teknikleri incelenmektedir. Seçtiğimiz parçalarla nüans ve yorumlama tekniklerine bakılmaktadır. Tekniği geliştirici etütlerle desteklenen derslerimiz, repartuar oluşturma çalışmalarıyla devam eder. Bu amaçla öğrencilerimize ezbere dayalı olmayan bir eğitim vermekteyiz.

ENSTRÜMAN HAKKINDA

Bağlama ya da saz Türk Halk Müziği’nde yaygın olarak kullanılan telli bir çalgı türüdür.

Kullanılan tekniğe göre mızrap veya parmaklar ile çalınır. Parmaklarla çalma tekniğine şelpe ve dövme denir. Genellikle altta iki çelik ile bir sırma bam, ortada iki çelik ve üstte bir çelik ile bir sırma bam teli olmak üzere toplam 7 tellidir. Tezene ile çalınır.

Bağlama Ailesi

Bağlama, kullanım amaçlarına göre farklı tür ve boylarda çalınmaktadır.Günümüzde genellikle aşağıdaki türlerle tanınır.

* Cura (en küçük boy)

* Çöğür (kısa kol bağlama)

* Tanbura (uzun kol bağlama)

* Divan sazı (büyük boy bağlama)

* Meydan sazı (en büyük boy bağlama)

Bağlama Düzenleri

Halk müziğinde çoğunlukla karşılaşılan düzenler şunladır: (Parantez içindekiler, üst, orta ve alt tellerin çekilmesi gereken seslerdir).

Bağlama düzeni (La, Sol, Re)//Bozuk düzeni, kara düzen (Sol, Re, La)//Misket düzeni (Fa#, Re, La)//Fa müstezat düzeni (Fa, Re, La)//Abdal düzeni (La, Re, Sol)//Do müstezat düzeni (Sol, Do, La)

Tüm enstrümanlarda olduğu gibi işçilik ve kullanılan malzeme çalgının kalitesini belirlemektedir.Belli bir bilgiye sahip kişilerle enstrüman teminini tavsiye etmekteyiz.Bu süreçte eğitmenlerimizin bilgi ve deneyimleriyle yardımcı olmaktayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir